logo
Omnitrix3

A stratégiai játékok

Ezzel az írással be szeretném mutatni a stratégiai játékokat. Mint a legtöbb játék kategóriában, eben az esetben is több részre lehet bontani, alkategóriákra. Talán a legnépszerűbb lehetne a Tower Defense játék, de a körökre osztott RPG (szerepjátékok) uralják ezt a játéktípust.

Még mielőtt a műfajt szétbontanánk, nézzük meg, hogy mit is jelent az, hogy stratégiai játék.

Az alapvető jellemzője, hogy van egy mindent átfogó cél, amit a játékban el kell érnünk. Konkrét lépéseket, kíván meg a játékostól, valamint megfontolt és előrelátó döntéseket, ami elvezeti a győzelemhez. Persze reagálni kell az aktuális kihívásokra a játék menetének megfelelően, és az is előfordulhat, hogy a stratégiánkat menet közben módosítani kell, de a fő cél, amit el kell érni, az megmarad.

A végcél elérését többféle módon is kivitelezhetjük, ezért is bontottuk a témát több szintre.

Kezdjük a taglalást a Tower Defense játékokkal. Ahogy a neve is jelzi, a játékosnak tornyokat kell elhelyeznie a játéktérben, hogy megvédjen valamit. Ez a valami lehet egy katonai tábor, védtelen emberek, felbecsülhetetlen értékű ereklye. Attól függően, hogy a miről szól a játék, gyakorlatilag bármi lehet amit védelmezünk. Azt a játékos dönti el, hogy milyen típusú tornyot hol helyezz el a játékmezőn, de általában csak megadott helyekre lehet telepíteni. A védelmi szerkezetek nagyrészt különböző képességekkel bírnak, és ennek megfelelően eltérő a telepítési költségük is. A játék indulásakor a játékos kap egy bizonyos összeget, hogy megtudja építeni a védelmi állásait. Az ellenség legyőzésével tud pénzt keresni, amiből további tornyokat lehet építeni. A játékokban a forgatókönyv változik attól függően, hogy kik az ellenfelek, de a lényeg minden esetben ugyan az. A támadók hullámokban jönnek, és a két periódus között van idő, hogy a játékmenetnek megfelelően módosítsa, illetve új tornyokat helyezzen el. Arra is figyelni kell, hogy nem csak új védelmi egységeket lehet telepíteni, hanem a meglévőket is lehet fejleszteni. Ez azért lényeges, mert az esetek döntő többségében kevesebb pénzből valósítható meg és a védelmi szerkezetek hatékonyságát ezzel jelentősen lehet növelni, ami sok esetben jobban megéri, főleg, ha az objektum stratégiailag fontos helyen van.

Ezzel átfedésben vannak az RPG, vagy a védekezz és uralkodj alkategória, mert ezek már néha használják a körökre osztott felületet.

Az RPG játékokban a játékos egy vagy több figurát tud irányítani, különböző képességekkel. A játékos döntése, hogy a karaktert milyen irányban fejleszti, milyen új tulajdonságokkal ruházza fel. A megszerzett pontokért lehet a tulajdonságokat frissíteni, új fegyvert, páncélzatot vásárolni, vagy speciális harci tudást megszerezni. A cél elérésének érdekében meg kell küzdeni az ellenféllel és ha sikerül legyűrni, akkor a zsákmányt összeszedni. Ezeknek a játékoknak az alapja általában, hogy a meglévő bázisokat meg kell védeni, az ellenfelét el kell foglalni, és az erőforrásokról magunknak kell gondoskodni (élelem, építőanyag, katonák...).

A fentieken kívül vannak még az időgazdálkodós és városépítős játékok, amik szintén a stratégiai játékokhoz tartoznak. Az első esetben egy meghatározott idő alatt kell elvégeznie a játékosnak a megadott feladatot. Ilyen lehet egy boltban, étteremben a kiszolgálás.

A városépítős játékok nagyrészt a Sim Cityből ismert struktúrára épülnek, egy általunk épített várost kell vezetni, fejleszteni, és irányítani, hogy életképes legyen és a lakosok meg legyenek elégedve.


©  www.ps-labs.net
Minden jog fenntartva
| Keressük Oldaltérkép