logo
Omnitrix3

A Quake az első teljesen 3 dimenziós számítógépes játék

A mászkálós-lövöldözős játékok klasszikusa a Quake, amely egyúttal az első teljesen 3 dimenziós játék. Az id Software jelentette meg 1996-ban. Azóta sorozattá vált és hatalmas rajongótábort gyűjtött.

A játékos nehézségi szintek közül választhat, a bevezető pályán döntheti el, hogy melyik kapun megy be. A nehezebb szintekre vezető kapukon nő az ellenségek száma és ereje. Négy dimenzióban kell 30 pályát kell bejárni, ahol egyik dimenzió riasztóbb mint a másik. Ezek a Doomed Dimenson (halálraítélt dimenzió), a Realm of Black Magic (a fekete mágia birodalma), a Netherworld (alvilág) és az Elder World (az öregebb világ). A dimenziók bejárása után a játékos visszajut a bevezető pályára, ahol egy széles lépcsőn mehet fel a főellenséghez vezető kapuhoz.

A Quake többjátékos módban is működik, vagy „mindenki mindenki ellen” vagy csapatos játékmódban. Az egyéni közdelemben az győz, aki leghamarabb eléri a kitűzött pontszámot, vagy a legtöbb pontszámot szerezte meg a meghatározott időn belül. Ha csapatban játszunk, el kell rabolnunk az ellenséges csapat zászlaját. Ha hozzáérintjük a bázisunkon levő saját zászlónkhoz, kapunk egy pontot. Az egyéni játékhoz hasonlóan az győz, aki leghamarabb eléri a kitűzött pontszámot, vagy a legtöbb pontszámot szerezte meg a meghatározott időn belül.

A harcban különböző fegyvereket használhatunk, amelyek eltérő mértékű kárt tesznek az ellenségben. A balta, a szögvető és a sörétes puska kis sérülést okoz, míg a dupla csövű sörétes puska már nagyobbat. A villámvetővel alaposan megsebezhetjük az ellenséget, míg a rakétavető által keltett robbanásban magunk is megsebesülhetünk.

Az ellenség is sokszínű és sokféle fegyverrel támad. Az egyszerű katonától a láncfűrészes ogréig, a karddal küzdő lovagtól a zöld sugarakkal lövöldöző fehér szellemig mindenkivel találkozhatunk. Különböző szörnyek, zombik, harapós halak, ugráló ragacsok legyőzése után lehet megküzdeni a főellenségekkel, amihez már különleges stratégia szükséges.

Az idők folyamán a Quake négy kiadásig és számos alváltozatig jutott, valamint számos más játék alapjául szolgált.
©  www.ps-labs.net
Minden jog fenntartva
| Keressük Oldaltérkép