logo
Omnitrix3

A számítógépes játékok Macintosh gépeken és PC-ken egyaránt elérhetőek

A személyi számítógépek terén az Apple Macintosh és a PC örök párharcát láthatjuk, akármilyen területet is vizsgálunk meg közelebbről. A sajnos körünkből tavaly eltávozott Steve Jobs által sikerre vitt Mac megbízható, kiváló minőségű szerkezet, a grafikai tervezéssel foglalkozók gyakorlatilag nem is tudják nélkülözni. Ennek ellenére a PC az elterjedtebb, olcsóbb a hardver és többségében olcsóbbak a szoftverek is. Ráadásul a PC-s területen rengeteg ingyenes programot találunk, és itt természetesen a legálisan ingyenes szoftverekre gondolunk.

A Macintoshnak azonban számtalan elkötelezett rajongója van, akik nemcsak dolgozni szeretnének a gépükön, hanem kikapcsolódásra is használnák. Emiatt számos játék Macintosh változatát is kifejlesztették. Neves játékgyártók, mint az Electronic Arts és a Blizzard készítettek játékokat az Apple gépére. Ezeknél a játékoknál lényeges tudni, hogy PPC (az Apple által 2006-ig használt Power PC) változatok vagy újabb univerzális bináris típusú szoftverek (ezek egyaránt futnak a régi PPC processzoros és az újabb Intel processzoros Macintosh gépeken is) esetleg upgradelhetőek-e az újabbra. A Macintoshra fejlesztett játékok érdekessége, hogy némelyikük az Apple digitális TV-vevőkészülékén is működik.

Manapság egyre kevesebb a különbség a telepíthető szoftverek körében, mert a Macintosht is az Intel Core Duo CPU-jával szerelik fel. A hasonló architektúra következtében a fejlesztőknek is könnyebb a PC-s változat mellé a Mac-változatot is elkészíteniük. Sok játék ma még nem futtatható közvetlenül a Mac OSX operációs rendszeren, de a BootCamp szoftver segítségével installálható a Windows XP vagy a Vista, és így már a játékok is működnek. A Mac gépek erősebbek, de drágábbak is. Aki leginkább játékra keres számítógépet, egyelőre jobban járhat egy olcsóbb PC-vel, ezekre ma még több a játék, amelyek közül sokat lehet, hogy soha nem adnak ki Mac változatban.


©  www.ps-labs.net
Minden jog fenntartva
| Keressük Oldaltérkép